Boothbay Register

pisaliśmy niedawno o małej puszczykowatej sowie i o tym, jak Nocne banding ujawnił, że większe liczby niż ktokolwiek wcześniej wiedział, migrują przez wiele miejsc, w których ten gatunek jest rzadko widziany lub słyszany. Ale jest jeszcze jedna sowa, która gniazduje w Maine, która jest jeszcze bardziej tajemnicza i mało znana: uszata Sowa. Mniej więcej dwa lub trzy razy większa od drobnej sowy, uszata sowa jest nadal dość mała-nigdzie w pobliżu wielkości naszej największej sowy, wielkorogiego. Podobnie jak sowa wielkorożna, Sowa uszata ma również kępki piór, które przypominają rogi w sylwetce. Uszy sowy są tak naprawdę po prostu dziurami w czaszce bez zewnętrznych przydatków, w przeciwieństwie do niezręcznie wyglądających rzeczy, które wystają z boku naszych ludzkich głów lub trójkątnych uszu psów i kotów. W rzeczywistości tak zwane “kępki uszu” na sowach nie są nawet blisko uszu i nie mają nic wspólnego ze słuchem!

dla celów identyfikacji obecność lub brak “rogów” lub “kępek uszu” na sowie jest bardzo pomocna w rozróżnianiu gatunków. Sowa pospolita ma gładką, okrągłą głowę bez “rogów”.”To samo dotyczy sowy uszatej i sowy uszatej (ta ostatnia ma małe kępki piór, ale są zauważalne przez większość czasu). Tutaj w Maine tylko Sowa rogata i uszata mają “kępki uszu”, ale u sów uszatych są one jeszcze dłuższe i bardziej wyraźne niż u sów rogatych.

pomimo faktu, że długouchy sowy najwyraźniej gniazdują w Maine, większość ptaków Maine będzie widziała więcej śnieżnych sów (które gniazdują w Arktyce i tylko sporadycznie odwiedzają Maine) niż długouchy. Słyszeliśmy długouchy sowy kilka razy w Maine, ale tylko te, które kiedykolwiek spojrzał były w innych stanach, w tym, zaskakująco, jeden w środku Central Parku! Warto zauważyć, że na eBird jest mniej niż 30 rekordów sowy uszatej. Wielu birders nigdy nie widziałem gatunku lub w najlepszym widziałem go tylko raz lub dwa razy w ciągu dziesięcioleci birding w stanie. Większość stanów Nowej Anglii i kilka innych wschodnich stanów USA. Stany wymieniają sowy uszate jako zagrożone, zagrożone lub szczególne, ponieważ uważa się, że gatunek ten uległ długofalowemu spadkowi w ciągu ostatnich 50-100 lat.

trzy birders z Vermont napisał w eBird o swoich wysiłkach, aby dowiedzieć się więcej o uszatych sów w tym stanie. Początkowo odbyli 60-80 sów wizyt w miejscach, które uważali za schronienie dla uszatych sów, ale nigdy nie znaleźli ani jednego ptaka. W następnym roku jeden z obserwatorów ptaków dowiedział się więcej o tym, co ptaki wydają się preferować jako siedlisko gniazdowania w innych stanach-gaje czerwonego cedru w pobliżu otwartych pól-i skoncentrowali się na ich poszukiwaniu. Oczywiście, natychmiast zaczęli odnajdywać długouchy sowy, w tym wiele gniazd!

w większości miejsc obserwatorzy ptaków najprawdopodobniej zobaczą sowy o długich uszach, gdy są w zimowych noclegowiskach, często w gajach sosny, świerku lub innych drzew iglastych w pobliżu otwartych obszarów. Czasami wiele pojedynczych długodziobów gniazduje razem; czasami długodzioby i krótkodzioby gniazdują razem. Ptaki w tych zimowych norach są najwyraźniej migrantami z dalekiej północy, ale podobnie jak wiele o tych ptakach, niewiele wiadomo o odległości ich ruchów migracyjnych. Banding wykazał sporadyczne, bardzo dalekie ruchy Europejskiej formy uszatych sów, a migranci zostali udokumentowani na Wyspach Maine na przestrzeni lat. Migranci pojawili się nawet na suchym Tortugu między Florydą a Kubą, a istnieje Stary zapis tego okazu, który dotarł na Kubę w 1932 roku!

w ciągu ostatnich kilku lat jeden z nich został zauważony zimą w byłej stacji lotniczej marynarki wojennej Brunszwiku, gdy przyleciał z okolic sowy uszatej. Inny był widziany na drzewie w Biddeford Pool, i są inne rozproszone obserwacje z całego stanu w ciągu ostatnich 30-40 lat. Ale niewielu!

miejmy nadzieję, że wkrótce będziemy mieli przyjemność znaleźć kogoś, kto zobaczy nas tutaj, w naszym rodzinnym stanie!

Dr. Wells jest jednym z czołowych krajowych ekspertów od ptaków i biologów ochrony i autorem “Birder’ s Conservation Handbook.”Jego dziadek, zmarły John Chase, był przez wiele lat felietonistą dla Boothbay Register. Allison Childs Wells, wcześniej z Cornell Lab of Ornithology, jest starszym dyrektorem w Natural Resources Council of Maine, organizacji non-profit działającej w całym stanie, aby chronić przyrodę Maine. Obaj są szeroko publikowanymi pisarzami Historii Naturalnej i są autorami książki ” ulubione ptaki Maine “i właśnie wydanej” Ptaki Aruby, Bonaire i Curaçao.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.